Water

Het Earnewâldster skûtsje, 'De Twee Gebroeders', met het zeilteken E staat natuurlijk voor het dorp Earnewâld en is één van de 14 SKS skûtjes. Vanaf de beginperiode van het georganiseerde skûtsjesilen wordt hier jaarlijks een wedstrijd geprogrammeerd. Er zijn nog veel meer skûtsjes die Earnewâld als thuisbasis hebben, waaronder een aantal die jaarlijks aan de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) wedstrijden meedoen, o.a. 'De Lytse Earnewâldster'.

Er zijn diverse mogelijkheden om zelf het water op te gaan: er is verhuur van sloepen, zeilboten of kano's. Mee op een  praam, een skûtsje of op een rondvaartboot, keus genoeg.

Als het (goed) gaat vriezen en het ijs dik en sterk genoeg, dan staat ijsclub 'Lyts Begjin' vaak in het middelpunt van de belangstelling. Het is de ijsclub al een aantal keren gelukt om als 1e een toertocht te organiseren; 'De Jan Durkspolder  Familietoertocht'. Maar ook de marathon; 'De 100 van Earnewâld is georganiseerd door de ijsclub (1985 en 2010). 

Televisieploegen komen graag deze kant op, omdat er mooie plaatjes te schieten zijn, tijdens schaatstochten, van welke afstand dan ook.

Schaatsen mee dus, als het winter is, de chocolademelk staat klaar!